*

AnttiJuhaniKasvio

Aukko Helsingin joukkoliikenteen suunnittelussa

  • Teollisuuskatu Pasilan tornialueen suunnittelukilpailuesitteen kuvaamana
    Teollisuuskatu Pasilan tornialueen suunnittelukilpailuesitteen kuvaamana

Muutaman vuoden kuluttua Pasilan kautta tulee todennäköisesti kulkemaan todella paljon väkeä. Lähijunilla kulkevat työmatkalaiset kiiruhtavat muun muassa Meilahteen sairaala-alueelle, Pasilan ja Vallilan alueen toimistokortteleihin ja Kalasatamaan. Kalasatamaan ja Keski-Pasilaan muuttaa paljon uusia asukkaita, joilla on omat liikkumistarpeensa. Täydennyksenä ovat esimerkiksi Messukeskukseen, Hartwall-areenalle tai Pasilan kautta luontevasti tavoitettavissa oleviin urheilutapahtumiin tulevat ihmismassat.

Teollisuuskadun merkitys korostuu tuolloin yhtenä Helsingin tärkeimmistä liikenteellisistä valtasuonista, sillä se on suorin yhteys Keski-Pasilan ja Kalasataman välillä. Matkan varrelle sijoittuvat muun muassa Vallilan iso pankkikeskittymä ja Konepajan alue asuntoineen, toimistoineen ja kauniisiin teollisuustiloihin kaavailtuine tapahtumakeskuksineen.

Ainoan tätä reittiä kulkevan joukkoliikenneyhteyden tarjoavat kuitenkin toistaiseksi vain muutamat bussilinjat, jotka jättävät Kalasatamaan tultua matkustajansa Kulosaaren sillalle. Lisäksi kaupunki on suunnitellut Kumpulan kautta kiertävää raitiovaunulinjaa. Toki on hyvä, että Hermannin rantatien lähistöllä asuvat saavat oman raitiotieyhteyden, mutta veikkaan etteivät kiireiset työmatkalaiset lähde sinne ihailemaan Kumpulan maisemia, vaan suoran yhteyden puuttuessa menevät metrolla keskustaan ja hyppäävät sieltä lähijuniin.

Miksei Helsinki suunnittele kapasiteetiltaan ennakoitavissa olevat tarpeet tyydyttävää joukkoliikenneyhteyttä, joka kulkee mahdollisimman suoraan Pasilan ja Kalasataman väliä? Ja joka tarjoaisi mahdollisuuden myös jäädä pois ja hypätä kyytiin esimerkiksi Konepajalla, pankkikortteleissa, Harjussa tai Suvilahdessa?

Samalla voitaisiin miettiä sitäkin, miten työmatka- ja muuta asiointiliikennettä olisi mahdollista tehostaa Meilahden suuntaan. Esimerkiksi siellä olevan sairaalakeskittymän työpaikka- ja asiakasmäärät eivät tule ainakaan vähenemään lähivuosikymmeninä. Monet kulkisivat sinne mieluiten Pasilan kautta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset