AnttiJuhaniKasvio

Kertautuuko historia?

Joschka Fischer – Saksan entinen vihreä ulkoministeri – sanoi äskettäin Stefan Zweigin vuonna 1942 ilmestyneen teoksen ”Die Welt vom Gestern: Erinnerungen eines Europäers” nousseen uudelleen ajankohtaiseksi. Ja todella: yhden viime vuosisadan merkittävimpiin lukeutuvan kirjailijan ja sodanvastustajan kuvaukset kahden maailmansotaa edeltäneiden aikojen tunnelmista ovat nykyisten tapahtumien valossa pelottavan tutunomaisia.

Kahden miehen sota

Tämänhetkistä maailmantilannetta sävyttää ennen kaikkea se, että sekä Vladimir Putin Kremlissä että Donald Trump Valkoisessa talossa uskovat valkoisten miesten sivilisaation joutuneen muunrotuisten ja -uskoisten ihmismassojen uhkaamiksi. Muukalaiset haluavat viedä heiltä naiset, työpaikat, raaka-aineet ja elintilan. Näissä oloissa valkoinen mies voi pitää asemansa vain olemalla muita vahvempi, ovelampi ja häikäilemättömämpi. Muut eivät kuitenkaan alistu rooliinsa vastarinnatta, ja siksi aiemmat sodat ovat vasta alkunäytöstä edessä olevalle suurelle koitokselle.

Liberaalit ja humanistit eivät näiden miesten mielestä –Trumpin sijasta pitäisi ehkä puhua ykköskuiskaaja Steve Bannonista - suostu tunnustamaan karua todellisuutta, vaan he pitävät edelleen kiinni vanhoista universaalin edistyksen ja kansojen tasavertaisuuden periaatteista. Siksi kristillisen sivilisaation maihin on saatava vahvoja johtajia, jotka ovat valmiit tarvittaessa syrjäyttämään demokratian päästääkseen ajamaan tehokkaasti omia tavoitteitaan.

Euroopan Unioni on pysynyt toistaiseksi liberaalien tärkeimpänä tukikohtana, ja siksi se halutaan hajoittaa. Yksittäisten Euroopan maiden johtoon ajetaan Viktor Orbánin, Marine Le Penin ja Geert Wildersin kaltaisia oikeistopopulisteja, jotka ovat valmiit sulkemaan rajat maahanmuuttajilta ja muutoinkin toimimaan yhteisymmärryksessä USA:n ja Venäjän nykyjohtajien kanssa.

Vaara on todellinen

Moni uskoo länsimaiden kansalaisten olevan sen verran valistuneita, etteivät he tempaudu mukaan äärioikeiston propagandaan. Todellisuudessa kuitenkin ihmisten kokema epävarmuus ruokkii tehokkaasti äärioikeiston kannatusta, kun taas liberaali älymystö on menettänyt monissa maissa otteensa suurten kansanjoukkojen ajatuksista. Siksi Yhdysvaltain presidentinvaalit eivät välttämättä jää viimeiseksi viimeaikaisten yllätysten sarjassa, vaan niitä voi olla tulossa lisää.

Kansainvälisessä politiikassa tapahtuu juuri nyt asioita, jotka voivat milloin tahansa kasvaa isommiksi leimahduksiksi. Näihin kuuluvat muun muassa Venäjän lisääntynyt aktiivisuus Itä-Ukrainassa, Kremlin vihamielistynyt propaganda Valko-Venäjää ja sen nykyjohtoa vastaan, Yhdysvaltojen seikkailut Lähi-idässä, USA:n ja Kiinan välinen kiistely Etelä-Kiinan meren hallinnasta ja Pohjois-Korean ohjuskokeet.

Tällaisten polttopisteiden merkitystä arvioitaessa kannattaa muistaa, että ensimmäisen maailmansodan käynnistämiseen riitti itävaltalaisen arkkiherttua salamurha Sarajevossa, kun taas toisen laukaisi Saksan joukkojen tunkeutuminen Puolaan.

Toiminnan aika

Stefan Zweig jaksoi kamppailla pitkään yhdessä Romain Rollandin, Henry Barbussen ja Émile Verhaerenin kanssa aikansa sotakiihkoilua vastaan. Toisen maailmansodan koettelemukset veivät kuitenkin hänen voimansa niin, että Zweig päätyi lopettamaan elämänsä vuonna 1942.

Eikö meidän kannata kunnioittaa hänen muistoaan pitämällä kiinni omista elämistämme sekä taistelemalla järjen, rauhan ja ihmisyyden puolesta niin kauan kuin siihen on olemassa pieninkin mahdollisuus?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Näin ovat varmasti aina humanistit ajatelleet aina: pidetään kiinni omasta elämästä taistelemalla järjen, rauhan ja ihmisyyden puolesta niin kauan kuin siihen on olemassa pieninkin mahdollisuus.

Blogin teksti vaikuttaa. En halua edes jakaa sitä, sillä koen, että jo muutoinkin on liikaa pelkoa ilmassa. Oman tiedostavan tyttäreni kanssa puhuimme hiljan maailman tilanteesta. Nyt on jonkinlainen pako todellisuudesta menossa. Sitä alkaa olla niin vaikea kestää.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Yksi pelkoa vähentävä asia olisi, jos Trumpin hallinnon tervejärkisempi väki saisi savustettua nyt hyvin omavaltaisesti huseeraavan ja todella apokalyptisen maailmankuvan omaavan Steve Bannonin ulos Valkoisesta talosta. Vaikeaa se kyllä voi olla, sillä ilman avainkuiskaajaansa Trump todennäköisesti kokisi olevansa kuin kala kuivalla maalla.

Trumpin avuttomuutta kuvaa hyvin se, että hän joutui keskeyttämään hetkeksi puhelinkeskustelunsa Putinin kanssa viimemainitun ottaessa puheeksi maiden strategisen ydinaseistuksen vähentämiseen tähdänneen 2010 solmitun New Start-sopimuksen. Ohjusnapin painamisesta vastuussa olevalla miehellä ei ollut aavistustakaan siitä, mitä moinen New Start voisi mahdollisesti tarkoittaa. Siksi hänen piti pyytää neuvoa avustajiltaan.

Mutta Zweigista: lukukokemuksesta tekee arvokkaan etenkin se iso määrä 1900-luvun todella kiinnostavia kulttuurisia ja yhteiskunnallisia toimijoita, joiden kanssa kirjoittaja ehti olla elämänsä aikana tekemisissä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Pelko, viha ja kokemattomuus yhdistyvät nyt amerikkalaisessa politiikassa, mutta mahdollisesti muuallakin. Meitä viedään pelon voimalla.
https://www.theatlantic.com/politics/archive/2016/...

Jaakko Häkkinen

Mitenkäs se kansallismielinen propaganda on pahempaa kuin ääriglobalistinen propaganda, joka väittää meille, että kaikki halukkaat pitää päästää maahan ja maanosaan, vaikka potentiaalisia tulijoita on satoja miljoonia? Vain jälkimmäinen politiikka voi oikeasti tuhota Euroopan ja Suomen.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa